Halaman

Sabtu, Januari 24, 2009

GERHANA MATAHARI
.
Gerhana matahari separa pada 26 Januari
12/01/2009 9:30pm
KUALA LUMPUR 12 Jan. — Rakyat Malaysia berpeluang menyaksikan Gerhana Matahari Separa pada kira-kira pukul 4.30 petang pada 26 Jan ini.
Menurut Agensi Angkasa Negara (Angkasa), Gerhana Matahari Anulus akan berlaku pada tarikh itu selama tiga jam 46 minit bermula dari lautan India ke sebelah Barat Indonesia.
Dalam satu kenyataannya hari ini, Angkasa berkata fenomena ini berlaku apabila bulan merentas di hadapan matahari, tetapi tidak menutup matahari sepenuhnya kerana saiz ketara bulan adalah lebih kecil daripada matahari.
“Rakyat Malaysia akan berpeluang menyaksikan Gerhana Matahari Separa pada kira-kira jam 4.30 petang apabila Bulan mula menyentuh cakera matahari. Keadaan ini dikenali sebagai ’sentuhan pertama’ iaitu permulaan Gerhana Matahari Separa.” Angkasa menjemput orang ramai untuk menyaksikan fenomena itu dengan menyertai program Pencerapan Gerhana Matahari Separa yang dianjurkannya secara percuma mulai pukul 4.30 petang hingga 7 petang pada 26 Jan ini di Planetarium Negara Kuala Lumpur.
Antara aktiviti pada hari berkenaan ialah tayangan filem “SOS Planet” di Teater Angkasa pada 5 petang dan Tayangan Laser “The Legend of the Night Sky”. Orang ramai juga boleh menyaksikan Pameran Gerhana Matahari dan menyertai pelbagai aktiviti lain secara percuma menerusi Program Harian Gerhana Matahari Separa pada 20 hingga 30 Jan ini di tempat yang sama.
Menurutnya, tujuan menganjur program ini adalah untuk memberi pendedahan sekali gus menanam minat terhadap astronomi di kalangan rakyat Malaysia selain dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan.
Bagi yang tidak berkesempatan untuk ke Planetarium Negara, mereka boleh menyaksikan siaran langsung Gerhana Matahari Separa mulai pukul 4.30 petang hingga 6.30 petang pada 26 Jan melalui laman web http://www.angkasa.gov.my/..
.
SOLAT GERHANA DI MAF
muslimin adalah disunatkan solat gerhana , jangan melepaskan peluang ini... jom ke Masjid al-Falah USJ 9 untuk Solat Gerhana Matahari
.
pada :
ISNIN , 26 JAN 2009
29 MUHARRAM 1430
.
jam :
MULA SOLAT PADA
JAM 5.15 PETANG
.

Tiada ulasan: